WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın

İMAN

İman: Allah’a, peygamber efendimiz (sav)’in kulu ve Resulü olduğuna; O’nun Allahu Teala’dan aldığı hükümleri tasdik etmek, O’nun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip, bunların doğruluğuna gönülden inanmaktır. (99 soruda İslâm Akaidi, Prof. Dr. Saim Kılavuz)

İmanın şartları olarak; kalp ile tasdik dil ikrardır. Bir insan diliyle inandığını söylese bile kalbi ile tasdik etmiyorsa, mümin sayılmaz. Ölüm korkusu veya dilsizlik gibi bir özrü sebebiyle dil ile yalanlayıp kalp ile tasdik ediyorsa Allahu Teala nezdinde “mü’mim” sayılır. (Nahl/ 16) İmam Şafiî, İmam Mâliki ve benzeri selef-i salihin azalarla amel etmeyi de imanın şartlarından saymıştır. Ancak amel etmeyen bir mü’minin kâfir olacağı görüşünde değillerdir.

İmanın çeşitleri iki tane olup, Kelime-i Tevhid veya Kelime-i Şehadeti dile ile söyleyen ve kalbiyle tasdik eden kişi, imanın şartlarına da inanmış kabul edilip icmali imanı yerine getirmiş olur. Diğer iman çeşidi olarak ise, Tafisili imandır. Tafisili iman, inanılması gereken şeylerin hepsine, çok açık ve tefsilatlı inanma olup, üç dereceye ayrılır:

* Birinci derece: Allah ve Resulüne bir de ahiret gününe iman etmektir.

* İkinci derece: Amentü de bulunan: Allah’a, Meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kader, öldükten sonra tekrar dirilmeye iman etmektir. Peygamber efendimiz (sav) de “iman nedir ?” sualine bu şekilde cevap vermiştir. ( Buhari 2/37)

*Üçüncü derece: Kuranı Kerim ve Hadisi şeriflerle, Resulü Ekrem (sav) Allah’tan aldıp tebliğ ettiği tevatür yoluyla bize ulaşan hükümlere inanmaktır. Namaz, oruç, zekat gibi.

İtikad zincir gibidir. İlk halkasında Allah’a iman, son halkasında Ahirete iman bulunur. Olur da Ahirete iman noktasında zayıflık gösterirsek sırası ile kadere, peygamberlere, kitaplara, meleklere ve Allahu Teala’nın varlığı konusunda şek’e kapılabiliriz. Sonrasında imanımız da elimizden gider. Bu yüzdendir ki, ahiretin varlığını hayatımıza pelesenk haline getirmeliyiz. Bu dünyanın bir sonu olduğunu öldükten sonra bir hayatın bulunduğunu kabul edersek, bu dünyadaki başımıza duçar olan imtihanlarımızda Allahu Teala’ya güvenmeyi öğrenip ye’se kolayca kapılmayız, biiznillahi tealâ.

|Elif Tekin

Reklam

âfitâb-i hak-nümâ tarafından yayımlandı

"Siz, toplumun sizi nereye yönlendirdiğinden önce Allah'ın sizi nereye davet ettiğine bakın."

Birisi “İMAN” üzerinde düşündü

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: